Vaniljbakelse


30 m + tid i kyl

12 bitar


Bakelser

”Det här är en bakelse som går riktigt snabbt att sno ihop. När kexen får ligga och gotta sig i den fluffiga vaniljfyllningen så blir de härligt mjuka, och plötsligt har du ett bakverk i stil med den franska bakelsen mille-feuille, men minus en massa timmar i köket.” /Camilla Hamid


Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.


Du behöver

3 dl vispgrädde

3 dl mjölk, 3 %

8 äggulor, stora

4 msk majsstärkelse

3 msk strösocker

1 tsk vaniljpulver

4 dl vispgrädde

ca 24 mariekex, gärna den fyrkantiga eller rektangulära sorten

Chokladganache

200 g mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde


Gör så här

Blanda 3 deciliter grädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse, socker och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner vaniljkrämen i en stor, kall skål. Täck ytan med plastfolie så undviker du att skinn bildas. Låt krämen stå i kylskåpet för att svalna.

Vispa upp 4 deciliter grädde till mjuka toppar, och vänd försiktigt ner den i vaniljkrämen till en jämn och fluffig fyllning.

Varva kex och fyllning i en form, cirka 25 × 35 cm, och ställ sedan in formen i kylskåpet.

Grovhacka mjölkchokladen till ganachen och lägg den i en skål. Häll grädden i en kastrull och värm upp den precis till kokpunkten. Häll ner den varma grädden i skålen och rör om till en klumpfri ganache. Häll ganachen över kakan och jämna till den. Låt kakan stå i kylskåpet i cirka 1 timme så att ganachen hinner stelna och kexen mjukna.

Skär kakan i bitar. Använd gärna en vass kniv och torka av den mellan varje drag.