Arroz con leche- Mexikansk rispudding


Ca 6-8 portioner rispudding

3 dl grötris

5 dl vatten

10 g smör

1 st kanelstång

Limeskal från en halv lime (bara det gröna)

0,5 tsk salt

1 msk vaniljsocker

Ca 8-9 dl mjölk (3% fetthalt)

Ca 300 g kondenserad mjölk


Gör såhär:

Blanda smör, vatten, kanelstång, limeskal och salt i en kastrull. Koka upp och tillsätt sedan riset, låt puttra under lock på medelvärme i 10 min, rör om då och då så riskornen inte fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt sedan mjölk, vaniljsocker rör om, sänk värmen och låt sjuda på svag värme under lock i ca 1-1,5 timme. Rör om då och då (inte för ofta) så riset inte bränns i botten av kastrullen, tänk på att ha svag värme på.


När gröten känns färdigkokt och krämig tar du bort kanelstången och limeskalen och tillsätter sedan kondenserad mjölk, justera mängden efter smak. Ju mer du har i desto sötare blir puddingen. Låt puttra i 5-6 min utan lock. Låt svalna och häll sedan upp i glas eller små skålar. Pudra kanel på. Servera puddingen varm eller kall. Täck och förvara i kylen om puddingen ska serveras vid senare tillfälle.Roz bil haleb- Arabisk rispudding


8 skålar Roz bel halib, Rispudding

1 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)

1,5 dl grötris

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl grädde eller mjölk

2 tsk majsstärkelse

1 msk rosenvatten

Garnering, välj fritt:

Finhackade nötter

Kanel, kokos, sylt


Gör såhär:

Blanda mjölk, grötris, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda långsamt på svag värme under lock 1,5 timme. Rör om då och då, men inte för ofta. Riset kommer att svälla upp och mjukna.


Blanda grädde/mjölk med majsstärkelse och rosenvatten i en skål. Häll över riset under ständig omrörning. Rör om gröten tills den tjocknar. Häll genast upp i skålar, och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan i kylen och låt kallna helt, ca 2 timmar. Garnera med önskad garnering och servera.