Kluay kaek- Thailändska friterade bananer


Krispiga och goda thailändska friterade bananer.

Rismjölet, sesamfröna och den rivna kokosen ger de friterade bankerna det där lilla extra. Godare än klassiska friterade bananer. De blir inte flottiga och degiga efter fritering, de håller sig krispiga länge tack vare rismjölet.4 portioner

4 st fasta små bananer (läs tips)

1 dl rismjöl

0,5 dl riven kokos

1 msk sesamfrön

1 tsk bakpulver

2 msk socker

1 krm salt

1 dl iskallt vatten

Olja till fritering


TIPS! Bananerna ska inte vara för mjuka och övermogna eller för stora. Använder du för mogna bananer blir dom inte lika krispiga.


Gör såhär:

Rosta sesamfröna några sekunder i en helt torr kastrull/stekpanna. De ska inte rostas för länge, bara tills de blir lätt gyllene. Blanda sedan alla torra ingredienser inklusive sesamfröna i en bunke. Häll i iskallt vatten och vispa smeten klumpfri. Om du tycker att smeten känns för rivning kan du tillsätta lite mer rismjöl.


Skala en banan och dela den i mitten och dela sedan igen tills du får 4 bitar av varje banan. Gör så med alla bananer.


Hetta upp olja, till ca 180°. Doppa bananerna i smeten. Rismjöl fastnar inte lika lätt som vanlig mjöl gör när man panerar. Se till att bananerna är täckta med smeten, droppa sedan försiktigt i den heta oljan och fritera bananerna tills de blir gyllene, ca 3 min på varje sida. Låt rinna av på papper. Servera varma eller vid senare tillfälle. De smakar dock godast nyfriterade. Om bananerna inte ska serveras direkt förvaras de bäst på en tallrik med papper utan att de täcks. Servera som de är eller pudra florsocker på.